Johnny van doorn monument

Johnny van Doorn

In opdracht van gemeente Arnhem heb ik ter nagedachtenis van de dichter Johnny van Doorn dit beeld gemaakt.

Wegzakken in het drijfzand
Reepje blauwe lucht
Vuur, vuur, vuur
Toen schoot ik als een raket omhoog
Ontsnappen aan de krochten van de geest

Ik heb in een beeld weergegeven wat Johnny van Doorn beschrijft in een interview als ‘het ontsnappen aan de krochten van de geest.’ Johnny belandde in een crisis, maar de macht van het woord wist hem uiteindelijk uit het drijfzand te redden.
IMG_0807

Het monument bestaat uit drie rechthoeken onder een hoek tegen elkaar geplaatst. Deze zijn van buiten geschilderd in de kleuren die vuur kan aannemen en spiegelen aan de binnenkant. Hierdoor ervaart de toeschouwer die onder het beeld staat een eindeloosheid die ik me voorstel als de krochten van de geest. Vanuit deze positie kunnen ook gedichten voorgedragen worden, net als Johnny altijd met veel passie deed. Juist omdat Johnny een voordrachtsdichter was, verdient hij een plaats waar dit vaker gedaan zal kunnen worden.

Bij het ontwerp heb ik uiteraard rekening gehouden met de duurzaamheid. IMG_0805AHet monument is vervaardigd van roestvrijstalen spiegels en gepoedercoat plaatmateriaal. Het geheel is verankerd aan twee stelcon platen onder de grond.

Documentatie over dit beeld is te vinden in het boek Beelden op stand Arnhem
ISBN:978-90-79520-00-8, pagina 181